La col·laboració científica en turisme: grups i xarxes d’investigació a Catalunya - Corral-Marfil, José Antonio; Cànoves, Gemma (Documents d’Anàlisi Geogràfica, 2014)
L’objectiu del present article és analitzar la col·laboració científica en el camp del turisme a Catalunya: caracteritzar els grups d’investigació; estudiar la col·laboració de grups, institucions i països; explorar l’efecte de la multidisciplinarietat i les revistes, i identificar-ne investigadors clau. Es va elaborar un catàleg de grups i es va analitzar la producció entre 2000 i 2010 mitjançant el càlcul d’indicadors bibliomètrics i l’anàlisi de xarxes socials. Es van detectar 20 grups, els quals es van classificar en quatre tipus. Els grups van col·laborar de manera interna i externa a parts iguals. La col·laboració va ser més elevada en les revistes més prestigioses, però no va quedar clar que la multidisciplinarietat augmentés la col·laboració. La xarxa de coautories va ser poc cohesionada, és a dir, hi va haver molts investigadors aïllats i subgrups desconnectats. I la col·laboració nacional i la internacional van ser les que van créixer més, tot i que la local va ser la més freqüent.