L’auge de la urbanització planetària: del Mediterrani ibèric a l’Amazònia equatoriana - Mejía, Verónica; Checa Rius, Joan (Documents d’Anàlisi Geogràfica, 2022)
L’article té com a objectiu explorar la transformació dels espais oberts arran de l’extensió i l’aprofundiment del procés d’urbanització a escala planetària, procés que afecta avui el conjunt del territori i ha deixat obsoletes les velles distincions entre espais urbans i rurals. Per fer-ho, estudia els usos del sòl en dues àrees molt diverses —el litoral mediterrani ibèric i l’Amazònia de l’Equador— per mostrar com les activitats urbanes estan transformant, en un cas i en l’altre, els usos dels espais oberts. La comparació parteix de la lectura d’imatges satel·litàries nocturnes, que permet analitzar les intensitats dels usos del territori a partir de la lluminositat emesa. Els resultats obtinguts a través dels nivells de radiància mostren la relació entre l’evolució de la lluminositat i les dinàmiques econòmiques implantades als territoris analitzats, fet que permet constatar la importància dels usos antròpics permanents als espais oberts dels dos territoris.