El rol de les plataformes d’allotjament turístic en entorns rurals: el cas del Priorat - Dot Jutglà, Esteve; Romagosa Casals, Francesc; Noguera Noguera, Maria (Documents d’Anàlisi Geogràfica, 2022)
La investigació estudia l’evolució de l’allotjament turístic a la comarca del Priorat durant les dues primeres dècades del segle XXI, propiciada, entre altres motius, per la irrupció de les plataformes digitals, com és el cas d’Airbnb i Booking. La hipòtesi de treball és que l’auge del lloguer turístic suposa un increment notable pel que fa a l’oferta d’allotjament turístic en entorns rurals durant els darrers anys, i això comporta que els habitatges d’ús turístic (HUT) hagin rivalitzat amb altres establiments d’allotjament turístic tradicional, com poden ser els hotels i els càmpings, però especialment amb els establiments de turisme rural. La metodologia del treball combina l’anàlisi quantitativa de l’oferta amb la realització d’entrevistes a gestors o propietaris d’allotjaments turístics. Els resultats mostren l’augment significatiu de l’oferta d’allotjament turístic coincidint amb la irrupció dels HUT d’ençà el 2015. Aquest creixement ha anat acompanyat per la comercialització duta a terme per les plataformes digitals d’allotjament.