El nou mosaic agroforestal del Priorat (Tarragona). Una anàlisi quantitativa dels canvis d’usos i cobertes del sòl durant el període de desenvolupament local - Guinjoan i Cesena, Eloi; Badia i Perpinyà, Anna; Tulla i Pujol, Antoni F. (Documents d’Anàlisi Geogràfica, 2014)
Des de finals dels anys 80 fins a l’actualitat, la comarca del Priorat ha experimentat un procés de desenvolupament local impulsat per l’activitat vitivinícola. Aquest article té com a objectiu identificar els canvis d’usos i cobertes del sòl ocorreguts durant aquest període, els quals han donat lloc a un nou mosaic agroforestal. El mètode d’anàlisi ha combinat l’explotació de dades estadístiques (censos agraris de 1989 i 1999) i de dades cartogràfiques (Mapa de Cobertes del Sòl de Catalunya 1993 i 2005-07, analitzat mitjançant tecnologia SIG). Els canvis més rellevants fan referència a un increment del 51,4% de la superfície de cultiu vitícola entre 1989 i 2007, un fenomen que ha destacat especialment a la subzona del Priorat Geològic (+118,3%), caracteritzada per sòls de llicorella, on aquest increment s’ha produït a partir de la recuperació de parcel·les abandonades, minimitzant la dinàmica general d’abandonament de cultius a la muntanya mediterrània.