El desenvolupament espacial desigual com a lògica per entendre la desindustrialització i la regeneració urbana a les ciutats postindustrials europees - Lekue López, Iago (Documents d’Anàlisi Geogràfica, 2022)
A finals de la dècada de 1960, i durant els següents vint anys, es va produir en moltes grans ciutats europees un procés de desindustrialització que va canviar el rumb d’aquestes ciutats per complet. Després del declivi econòmic, algunes d’aquestes ciutats van saber fer retornar el capital per tornar als cicles d’acumulació. Així doncs, pretenem entendre aquest procés de desindustrialització en el marc de les lògiques del desenvolupament desigual i les seves conseqüències posteriors sobre l’espai. Tractarem de comprendre com el ‘neoliberalisme realment existent’ actua sota els paràmetres de creació i destrucció fent de l’espai urbà un element productiu. L’objectiu és analitzar com els fluxos de capital fixen la seva productivitat espaciotemporal per fer ressorgir i rehabilitar les ciutats postindustrials europees recol·locant-les en el sistema de mercat mundial. D’altra banda, identifiquem la cristal·lització del desenvolupament espacial desigual (DED) en diferents dimensions socioespacials per tal d’entendre la complexitat pràctica mitjançant la qual s’estructura el mateix DED.