La penetració espacial d’Airbnb a les principals ciutats turístiques d’Espanya: extensió i determinants - Singh Garha, Nachatter (Documents d’Anàlisi Geogràfica, 2021)
La desigual distribució espacial dels allotjaments llogats que s’ofereixen a Airbnb té el potencial de crear desigualtats espacials a les ciutats amfitriones. En aquest sentit, l’afirmació dels defensors d’Airbnb que «augmenta la igualtat espacial a les ciutats en crear oportunitats per als propietaris d’habitatges a les zones perifèriques» requereix una anàlisi científica i evidències empíriques. Utilitzant les dades obtingudes de la pàgina web Inside Airbnb, del cens de 2011, del padró municipal d’Espanya i d’OpenStreetMap, aquest article mesura, en primer lloc, el grau de penetració i d’agrupament espacial (amb estadístiques LISA) de les llistes d’Airbnb en set de les principals ciutats turístiques d’Espanya (Barcelona, Madrid, València, Sevilla, Mallorca i Màlaga); en segon lloc, analitza (amb múltiples models de regressió lineal) els determinants espacials, socioeconòmics, demogràfics i culturals de l’agrupació espacial dels allotjaments oferts a Airbnb a les ciutats seleccionades; i finalment, compara el creixement d’Airbnb i el seu impacte en les desigualtats espacials a les ciutats seleccionades.