La partició de Kosovo: redibuixar fronteres per aconseguir la pau? - Bernabé-Crespo, Miguel Borja (Documents d’Anàlisi Geogràfica, 2021)
Kosovo és un estat parcialment reconegut amb una gran varietat de minories ètniques, on la relació albanesa-sèrbia és la que ocasiona més tensions. La proposta d’intercanvi de territoris per corregir la frontera entre Sèrbia i Kosovo presenta com a benefici el reconeixement mutu i la normalització de relacions, però comporta el risc d’obrir la capsa de Pandora de les revisions frontereres als Balcans. L’article inclou un repàs de les relacions entre Sèrbia i Kosovo amb una abundant selecció de notes de premsa. Analitza aquesta proposta i reflecteix la situació actual dels territoris i debat la seva idoneïtat. Conclou que la UE hauria d’oferir claredat i un compromís ferm i tangible de progrés per consolidar la seva credibilitat, i alhora donar suport a la democratització per afavorir la seva integració europea.