El component demogràfic de les necessitats urbanes d’habitatge a l’Amèrica Llatina: el cas de Buenos Aires - Marcos, Mariana; Módenes, Juan A. (Documents d’Anàlisi Geogràfica, 2021)
L’article té per objectiu donar rellevància al component demogràfic de les necessitats residencials —o demanda demogràfica d’habitatge— i les seves interaccions amb la qualitat del parc existent d’habitatges i la dinàmica del mercat immobiliari en contextos urbans de l’Amèrica Llatina. Amb aquesta finalitat es realitza una proposta metodològica que s’aplica a la Regió Metropolitana de Buenos Aires, un cas ric en complexitat i heterogeneïtat interna. Les projeccions de llars es porten a terme mitjançant el mètode de taxa de principalitat de la llar, i es vinculen amb el dèficit d’habitatges a escala municipal a través de tècniques d’anàlisi espacial. Com a resultat, es proposen tres escenaris de planificació sobre la base de la qualitat del parc habitacional i de les condicions demogràfiques per a la rotació dels habitatges (segons els fluxos de creació i dissolució de llars estimats). Finalment, els tres escenaris s’analitzen en relació amb la dinàmica del mercat immobiliari en cada context local.