La preservació dels espais agrofluvials urbans com a repte paisatgístic: una anàlisi comparativa de Lleida, Girona i Perpinyà a partir dels instruments de planificació - Rode, Sylvain; Santasusagna Riu, Albert; Tort Donada, Joan; Vadrí Fortuny, Maria Teresa (Documents d’Anàlisi Geogràfica, 2020)
En aquest article es duu a terme un estudi comparatiu de tres exemples de paisatge agrari patrimonial que, més enllà de les seves diferències en relació amb característiques i extensió, se situen en uns contextos de transició urbanorural similars: l’extensa Horta de Lleida, al curs baix del riu Segre; les Hortes de Santa Eugènia, prop dels rius Onyar i Ter a Girona, i els Horts de Sant Jaume, a Perpinyà, vinculats al riu Tet. A partir de l’anàlisi dels instruments de planificació urbana que, en cada cas, els han afectat, duem a terme una síntesi de l’evolució que han sofert al llarg dels últims 70 anys com a espais agraris emmarcats en una trama urbana i vinculats a un curs fluvial. Com a corol·lari, plantegem en quina mesura és possible dur a terme una gestió que sigui capaç de conciliar-ne la funcionalitat amb la preservació del seu valor històric i patrimonial.