Desacords entre patrimoni, paisatge i medi ambient: a propòsit de Punta Nati (Reserva de la Biosfera de la Unesco a Menorca) - Silva Pérez, Rocío; Fernández Salinas, Víctor (Documents d’Anàlisi Geogràfica, 2020)
Aquest article tracta sobre les desavinences generades per canvis en l’ús del sòl en zones de valor patrimonial alt derivats de les actuacions contradictòries en els seus efectes ambientals, patrimonials i paisatgístics. Se centra en la polèmica plantejada per tres projectes d’energies renovables previstes a Punta Nati (nord-oest de Menorca). Hi ha dos objectius: 1) analitzar els canvis associats a l’evolució d’un paisatge predominantment ramader a un altre mixt ramader i energètic, segons els valors de patrimoni que s’hi han compromès i el suport normatiu en el qual es basen, i (2) identificar els protagonistes de la polèmica i les seves percepcions i actituds respecte als canvis. L’exemple de Punta Nati és significatiu i expressiu del debat patrimonial i ambiental actual i se centra en el potencial del paisatge per resoldre problemes territorials complexos.