Pràctiques cartogràfiques per a una geografia feminista: els mapes com a eines crítiques - Font-Casaseca, Núria (Documents d’Anàlisi Geogràfica, 2020)
Els canvis tecnològics i conceptuals experimentats per la cartografia i els sistemes d’informació geogràfica (SIG) en les darreres dècades han redefinit el paper i les possibilitats dels mapes com a eines de recerca. En aquest article analitzem les contribucions produïdes en el context de les geografies feministes per revisar el paper i el potencial de les representacions cartogràfiques actuals. D’una banda, les seves propostes han aconseguit afirmar la necessitat d’adoptar una posició reflexiva cap als mapes, tant en el moment de la seva producció com en el seu ús i efectes. D’altra banda, l’apropiació d’aquestes tecnologies cartogràfiques des de posicions feministes ha aconseguit transformar les pràctiques cartogràfiques d’una manera aplicada i estratègica. En convertir-les en tecnologies compatibles amb els seus principis, contenen un enorme potencial per a tota persona o col·lectiu que utilitzi els mapes i els SIG com a eines crítiques i emancipadores.