Emigració rural i retorn: perspectives sobre el paper de la realitat quotidiana i l’idil·li a Irlanda - Cawley, Mary (Documents d’Anàlisi Geogràfica, 2020)
El propòsit d’aquest article és reconèixer el paper de l’idil·li rural com un factor influent en la població emigrant retornada. S’han dut a terme entrevistes a trenta-quatre emigrants de primera generació retornats a Irlanda. La desocupació i les limitacions en el desenvolupament laboral i personal van afavorir l’emigració a altres països, normalment a ciutats importants. La consciència de la pèrdua de característiques pròpies de l’idil·li rural apareix en l’etapa d’adaptació a l’estil de vida de l’àrea de destinació. Els records de les característiques positives de la vida rural van afavorir el retorn dels emigrants, especialment els que tenien fills. La capacitat per al retorn depenia en tot cas de les circumstàncies econòmiques. Certes característiques de l’idil·li rural es van recuperar un cop retornats, però la realitat de la vida al camp es va fer també palesa. Algunes persones van emigrar de nou. Una millor comprensió de l’idil·li i de la realitat quotidiana ajudaria a dissenyar les polítiques necessàries per fomentar el retorn de les persones emigrades al medi rural.