Innovació i desenvolupament endogen en àrees rurals: el cas del Somontano de Barbastre (Osca, Espanya) - Hernández Navarro, Maria Luz; Castelló Puig, Ana; Alonso Logroño, Maria Pilar; Pueyo Campos, Ángel (Documents d’Anàlisi Geogràfica, 2013)
En aquest treball s’analitza la trajectòria recent de la comarca del Somontano de Barbastre, a la província d’Osca. El seu potencial d’innovació es basa en els recursos endògens revalorats i reinterpretats, que tenen en compte els aspectes productius i la dimensió social i cultural. S’han posat en marxa activitats de desenvolupament endogen que han demostrat capacitat i habilitat per innovar a escala local. Ens ocupem del Parc Cultural del Riu Vero, de la Ruta del Vi i del Projecte de Marca de Qualitat Territorial. En aquestes actuacions innovadores, en la seva gestió i en la gestació de l’actual projecte de desenvolupament territorial ha estat molt important l’existència de recursos naturals, patrimonials, artístics i agroalimentaris o la formació dels agents implicats. Però el factor més important del projecte territorial de la comarca del Somontano és la qualitat de la governança, que ha fet possible la competitivitat territorial.