Lliçons des de la «perifèria»: contrarestar l’hegemonia anglogeogràfica de les geografies de la sexualitat i de gènere - Pitoňák, Michal (Documents d’Anàlisi Geogràfica, 2019)
Aquest article té tres objectius. En primer lloc, es discuteixen les desigualtats existents en els sistemes de producció del coneixement dominats per l’acadèmia «angloamericana» i s’examina críticament el binarisme Est-Oest per mostrar que la sexualitat i els/les acadèmics/ ques en geografia i gènere/feminista haurien d’aprendre de les seves habilitats desconstructives per superar les hegemonies que sorgeixen d’aquestes concepcions binàries, tant en l’acadèmia com en espais geopolítics relacionats. En segon lloc, es discuteix críticament el concepte d’Europa Central i Oriental (CEE) —que no intento estabilitzar— i s’examinen els diferents tipus de malentesos hegemònics, tals com «homogeneïtzació», «deshistorització », «aïllament» o «endarreriment», pels quals s’eliminen o es passen per alt coneixements i contribucions d’acadèmics/ques «no angloamericans/es», de manera que queden «fora de traducció». Finalment, l’article se centra en el debat sobre el desenvolupament de les geografies de les sexualitats i de gènere/feministes en la geografia dels països de la CEE i s’il·lustren els reptes que encara tenen els/les acadèmics/ques de diferents contextos institucionals i nacionals. Aquest article pretén mostrar el nostre/el seu reconeixement.