L’adaptació a l’ús turístic del patrimoni cultural. Una proposta metodològica d’avaluació - Arnandis-i-Agramunt, Ruben; Yagüe Perales, Rosa M.; Pitarch Garrido, María Dolores (Documents d’Anàlisi Geogràfica, 2020)
El patrimoni és una construcció sociocultural i la seva funció depèn dels valors, interessos, tradicions i identitats de cada societat i de cada moment, de manera que queda subjecta tant al seu valor intrínsec com a allò que representa. Quan aquest patrimoni desperta l’interès en el turisme, apareix una nova funció, però, com que cap patrimoni ha nascut amb la finalitat d’oci, el seu condicionament resulta una tasca indiscutible. Aquesta investigació se centra en aquest procés de transformació per a l’ús turístic del patrimoni cultural immoble, amb l’ànim d’identificar quins elements són necessaris perquè l’activitat turística sigui adequada. L’acadèmia (via Delphi) i els visitants culturals (via enquesta) han estat els grups implicats mitjançant la realització d’un qüestionari. Els resultats mostren consens en els dos grups sobre la majoria d’ítems proposats per a la metodologia d’avaluació, però entre ells també s’evidencien diferències significatives que obren la porta a futures vies d’investigació.