Aproximació a la teoria i pràctica de l’ecologia del patrimoni. Una proposta per comprendre el dinamisme biofísic i sociohistòric del paisatge cultural de Hangzhou - Chaparro González, Ricardo (Documents d’Anàlisi Geogràfica, 2020)
En aquest article s’indaguen les implicacions teòriques i pràctiques de comprendre el patrimoni com un element actiu i creador del paisatge cultural; en concret, com a tècnica espacial que té un paper fonamental en el procés biofísic i sociocultural que anomenem ecologia humana. S’estableixen quatre coordenades d’anàlisi per apreciar i gestionar la dimensió ecològica del patrimoni, entre les quals es troben, al costat de la variable de l’originalitat material, la integritat estructural del paisatge, la seva continuïtat funcional i el seu valor com a representació i experiència. Proposem, així mateix, tres nivells d’anàlisi en el tractament de l’estètica del patrimoni: l’estètica del procés tecnicoecològic com a tal, la memòria de l’ecologia urbana i l’experiència de l’espai ecològic. Es recorre a l’anàlisi del procés de restauració del patrimoni hidrològic de Hangzhou per il·lustrar l’ús d’aquesta metodologia per comunicar el caràcter actiu del patrimoni i la naturalesa dinàmica del paisatge.