Ecoviles a Espanya: buscant una transformació social emancipadora? - del Romero Renau, Luis (Documents d’Anàlisi Geogràfica, 2019)
Segons dades de la Global Ecovillage Network (2018), l’Estat espanyol és actualment el segon país més important del món, després dels Estats Units, en nombre d’ecoviles, la xifra de les quals no ha cessat de créixer al llarg dels darrers anys. Seguint la teoria d’Erik Olin Wright sobre transformacions socials emancipadores, tractarem la qüestió de si aquest boom representa una mostra d’una transformació social incipient i d’un canvi cultural que està experimentant el medi rural. Aquest treball es divideix en cinc seccions principals. La primera introdueix el problema, per abordar tot plegat la metodologia realitzada per a l’estudi de 29 ecoviles a Espanya utilitzant sis variables sobre interessos materials i ideologia (Wright, 2010). Les darreres seccions exploren, després d’una concisa discussió conceptual, alguns resultats sobre l’anàlisi realitzada i sobre les pràctiques de reproducció social que han tingut lloc entre ecoviles, dividint-la entre estratègies convencionals i intersticials.