Pedalejar sense fatigar-se: anàlisi d’infraestructura ciclista urbana basada en l’energia de pedaleig - Orellana, Daniel; Martínez-Pesántez, Ivanna; Pulla-Tenemaza, Paúl; Tapia-Sisalima, Andrés (Documents d’Anàlisi Geogràfica, 2019)
Una de les estratègies per promoure la bicicleta com a mitjà de transport urbà és el disseny i la implementació de la infraestructura adient. Això inclou carril bici, estacionaments de bicicletes i sistemes de préstec dels vehicles. La ubicació espacial d’aquestes infraestructures és un aspecte clau per garantir-ne l’èxit. En aquest article proposem l’ampliació d’un mètode d’anàlisi d’infraestructura ciclista que té en compte la velocitat, el pendent del terreny, les interseccions i la superfície de rodament per calcular l’energia requerida per al pedaleig. A més, presentem una eina SIG que permet, a partir de dades lliures, modelar el nivell de servei de les estacions de préstec de bicicletes, determinar les rutes òptimes per conformar una xarxa de carril bici i optimitzar la ubicació de les estacions de préstec utilitzant anàlisi de xarxes i algorismes de localització-assignació. Els resultats demostren la viabilitat del mètode per donar suport a la presa de decisions sobre infraestructura ciclista urbana.