Conflicte per la terra. Retorn i restitució de terres a la finca El Carpintero (Colòmbia) - Salamanca Ospina, Leonardo; Egea Jiménez, Carmen (Documents d’Anàlisi Geogràfica, 2018)
La importància del retorn de població emigrant rau en el fet que en gairebé tots els projectes migratoris es té present la tornada. La investigació d’aquest fenomen no és de les més prolífiques, encara que aquest esdevé especialment interessant quan té lloc en un context de conflicte i en el marc de processos de restitució de terres a persones que prèviament han estat desplaçades i que tornen al seu lloc d’origen o que desitgen fer-ho. Aquesta circumstància és la que s’analitza en el cas de la finca El Carpintero, del municipi de Cabuyaro (departament del Meta). La recerca se centra en l’anàlisi qualitativa de documents de naturalesa diferent, i és especialment nova la dels vídeos dels processos judicials. Aquesta anàlisi s’ha desenvolupat amb el programa assistit d’estudi de dades CADQAS, en concret Atlas.ti, que permet —com algun dels resultats— identificar els objectes i els actors que, en els processos de retorn, determinen conflictes en la restitució de terres.