La bombolla residencial a Europa (2000-2015). Dimensió i tipus - Bosch Meda, Jordi (Documents d’Anàlisi Geogràfica, 2018)
L’objectiu d’aquest article és identificar aquells països de l’Espai Econòmic Europeu que, al llarg del període 2000-2015, van patir una bombolla residencial i classificar-los en funció de l’evolució dels fonamentals durant el període alcista mitjançant l’anàlisi de conglomerats. Segons criteris del Fons Monetari Internacional, dos de cada tres països europeus van patir una bombolla residencial en aquest període, amb una pèrdua mitjana de valor des del pic del 38%. D’altra banda, l’anàlisi de clústers revela l’existència de tres tipus de bombolles residencials a Europa en aquest període: un que englobaria tots els països postcomunistes del centre i de l’est d’Europa; un altre que estaria format per Irlanda, Grècia, Islàndia, Espanya, Xipre, Itàlia i Malta, i un altre de constituït per Dinamarca, Holanda i Regne Unit.