Els Pirineus, entre les polítiques europees i les iniciatives locals de cooperació transfronterera: el cas de la Cerdanya - Berzi, Matteo; Castañer i Vivas, Margarita (Documents d’Anàlisi Geogràfica, 2018)
Aquest article té com a objectiu analitzar el paper de la cooperació transfronterera local a les àrees de fronteres perifèriques. Específicament, ens preguntem si les sinergies entre les polítiques comunitàries de cooperació territorial europea (CTE), d’una banda, i les iniciatives transfrontereres locals, d’una altra, representen una estratègia territorial de desenvolupament endogen vàlida en aquestes àrees. Els territoris de frontera (borderlands) molt sovint coincideixen amb llocs geogràficament remots (ex. àrees de muntanya o zones rurals o costaneres), generalment allunyats dels principals centres econòmics i urbans de creixement. Els Pirineus constitueixen, en aquest sentit, una àrea d’estudi privilegiat. Des de finals dels vuitanta, en aquest espai transfronterer s’han generat molts projectes i compta, alhora, amb diferents organismes de cooperació regional i local. L’anàlisi del cas d’estudi de la Cerdanya proporciona les dades empíriques de suport de la nostra hipòtesi que la cooperació transfronterera local contribueix a la integració dels territoris fronterers perifèrics. L’estudi demostra com les relacions històriques de veïnatge, la forta identitat local i el fet de compartir necessitats comunes són factors fonamentals per al desenvolupament d’una cooperació transfronterera local d’èxit, estable, multitemàtica i de llarg termini.