De la immigració a la «diversitat»: Per una reflexió sobre termes, categories i problemàtiques d’anàlisi - Cohen Amselem, Arón (Documents d’Anàlisi Geogràfica, 2017)
Una dècada d’immigració massiva, excepcionalment accelerada i dels orígens geogràfics més variats, ha portat una nova diversitat a la població espanyola. Una accepció «ètnica» d’aquest terme, arrelada en àmbits nord-americans i anglosaxons, s’ha anat precisant cada vegada més clarament en les anàlisis de la immigració realitzades per les ciències socials d’Europa i d’Espanya. A través de paraules i de categories, s’expressen problemàtiques d’estudi i maneres d’abordar-les. Prenent com a referents treballs recents sobre les distribucions territorials de la immigració a Espanya, particularment en entorns urbans i metropolitans, aquest article proposa una discussió d’enfocaments, denominacions i classificacions que situen el punt de mira en un tipus específic de «diferència» poblacional: els seus criteris, els seus modus operandi i les seves eleccions, com també algunes de les seves implicacions. Les percepcions socials de la migració (immigració i emigració), a més dels contextos i de les condicions d’aquestes, són components imprescindibles del debat plantejat.