Els xinesos al sud d’Europa: la regeneració urbana ha tingut en compte les noves formes de comunitat? - Verdini, Giulio; Russo, Enrico (Documents d’Anàlisi Geogràfica, 2019)
Aquest treball analitza les característiques particulars de les comunitats xineses en dues ciutats del sud d’Europa i les propostes de regeneració urbana que s’han dut a terme en la dècada 2005-2015. Prato a Itàlia i Santa Coloma de Gramenet a Espanya es troben entre les ciutats amb major percentatge d’immigració xinesa en els seus respectius països. L’objectiu principal és mostrar quines polítiques de regeneració urbana s’han adoptat en els dos contextos i avaluar, en termes comparatius, com s’han dirigit a les dues comunitats xineses locals. L’article exposarà que la seva forma de comunitat, desenvolupada des dels anys noranta, ha comportat un cert grau de segregació social i de tensions amb les comunitats locals. D’altra banda, s’han convertit en dos nodes urbans dinàmics dins de les xarxes empresarials supralocals, que possiblement exigeixen noves formes de participació en el sistema de governança. Els resultats mostren que les polítiques de regeneració urbana en marxa han fallat parcialment a l’hora de reconèixer la naturalesa canviant de les seves comunitats, amb el risc d’exacerbar els conflictes existents i obstaculitzar col·laboracions beneficioses mútues.