Anàlisi de les inversions en turisme rural en els programes amb enfocament territorial a Castella-la Manxa (1991-2013) - Tirado-Ballesteros, Juan-Gabriel; Hernández-Hernández, María (Documents d’Anàlisi Geogràfica, 2018)
El teixit socioeconòmic que caracteritza Castella-la Manxa implica que sigui una regió especialment castigada pels problemes estructurals que deriven de les crisis en els mercats agraris. Dins d’aquest context, el turisme s’ha presentat com a pilar estratègic on se sustenten les polítiques orientades a la diversificació econòmica de les zones rurals. L’objectiu d’aquest estudi és avaluar l’eficiència de les inversions realitzades en l’àmbit turístic mitjançant les iniciatives i programes amb enfocament LEADER des dels anys noranta fins a l’actualitat a Castella-la Manxa. Per fer-ho ha estat necessari categoritzar més de 2.500 projectes turístics en tres grans blocs: a) oferta complementària, b) creació de producte turístic i c) planificació. Aquesta anàlisi temporal, a més de revelar el grau d’aplicació de l’enfocament LEADER, permetrà fer balanç sobre l’orientació de l’oferta turística creada en els àmbits rurals de Castella-la Manxa.