Especialització, concentració i aglomeració espacial dels serveis intensius en coneixement a Espanya - Escolano-Utrilla, Severino; Escalona-Orcao, Ana Isabel (Documents d’Anàlisi Geogràfica, 2017)
L’ús intensiu de coneixement, de creativitat i d’informació caracteritza un conjunt heterogeni d’activitats de serveis (acrònim en anglès: KIS o KISA) molt ramificades pel teixit productiu i social. La localització és un factor clau per al desenvolupament dels KIS, que tendeixen, en general, a aprofitar les oportunitats de les economies d’urbanització. Amb aquests supòsits, en el present treball s’estudia la localització dels KIS a Espanya a diverses escales mitjançant indicadors d’autocorrelació espacial (LISA). Els resultats demostren que els KIS presenten un grau de concentració més elevat que el de la població, i que és més acusat que en altres països i en altres activitats de l’economia del coneixement. Els KIS s’aglomeren en grans àrees metropolitanes, amb variacions que depenen de la intensitat de coneixement invertit en la producció dels serveis.