El «Bosquejo geográfico de la provincia de Zaragoza», la base cartogràfica per al Pla General de Camins Veïnals de 1900 - Villanova, José Luis (Documents d’Anàlisi Geogràfica, 2016)
L’article analitza, a partir de documentació original i en part inèdita, les fonts i el procés de formació del Bosquejo geográfico de la provincia de Zaragoza, que seria la base cartogràfica per dissenyar el Pla General de Camins Veïnals que la Diputació Provincial de Saragossa va aprovar l’any 1900. L’autor en va ser el diputat provincial Dionisio Casañal, reputat topògraf que havia realitzat excel·lents treballs topogràfics i cartogràfics. Amb uns mitjans econòmics insignificants, però amb un gran coneixement de la província i dels materials cartogràfics preexistents, Casañal va aconseguir elaborar, amb ben pocs treballs de camp, un document que va ser acceptat unànimement per la Diputació. A més, el seu autor també fou l’impulsor de l’esmentat pla de camins veïnals, l’objectiu del qual era treure de l’aïllament nombrosos pobles que patien serioses dificultats per poder comercialitzar adequadament els seus productes agrícoles.