Sobre certs llocs comuns del pensament geogràfic contemporani: L’interès de l’aportació del filòsof Jeff Malpas al pensament sobre el lloc - Puente Lozano, Paloma (Documents d’Anàlisi Geogràfica, 2015)
L’article té com a objectiu introduir els geògrafs de l’àmbit hispà en l’obra del filòsof australià Jeff Malpas, la reflexió del qual sobre el concepte de lloc posa de relleu algunes de les limitacions i dels problemes principals de la manera com s’ha produït la teorització de certs conceptes geogràfics en el marc del pensament geogràfic crític anglosaxó. L’article parteix d’una avaluació general, amb vocació certament polèmica, de les retòriques i dels llocs comuns d’aquesta forma de crítica de pensament geogràfic, per, a continuació, defensar la rellevància de l’obra de Malpas dins del context dels debats recents. Justifiquem l’aportació filosòfica de Malpas a través de la consideració de dos aspectes de la seva obra: la reflexió ontològica sobre el lloc, i la crítica al predomini de maneres constructivistes de raonament en la geografia, que, precisament, debiliten qualsevol reflexió sobre la noció de lloc que pretengui fer justícia a l’estructura topològica de l’experiència humana. Tots dos aspectes, que aquí presentem posant-los en diàleg amb les postures dominants en el pensament geogràfic anglosaxó, permeten entendre i discutir el sentit profund de la proposta de Malpas de «pensament topogràfic».