Distribució mundial de la població amb discapacitats en relació amb els patrons geogràfics del desenvolupament humà - Cutillas Orgilés, Ernesto (Documents d’Anàlisi Geogràfica, 2017)
Hi ha hagut diferents enfocaments científics que han estudiat els espais de vida on trobem factors ambientals i socials que dificulten l’accés i la participació de les persones amb discapacitats. En aquest sentit, la distribució de la població amb discapacitats manté cert paral·lelisme amb el repartiment de determinats indicadors socials i de desenvolupament a nivell mundial. En el present treball, s’hi consideren una sèrie d’indicadors procedents de l’Informe mundial sobre la discapacitat per identificar aquells que contribueixen millor a explicar la distribució geogràfica dels anys viscuts amb discapacitat a escala global. Malgrat les limitacions de les fonts d’informació utilitzades i la dificultat d’establir relacions causa-efecte, els resultats obtinguts descriuen que la prevalença de la discapacitat no sempre es vincula amb l’envelliment demogràfic en els països en desenvolupament, mentre que la població amb molts anys viscuts amb discapacitat augmenta en aquelles regions on els nivells de desenvolupament humà i l’índex de desigualtat de gènere reflecteixen contrastos socials notables.