Aplicació d’un model geogràfic amb informació climàtica per al càlcul del balanç hídric de la comarca de la Marina Baixa (Alacant) - Zaragozí Zaragozí, Benito; Ramón Morte, Alfredo; Olcina Cantos, Jorge (Documents d’Anàlisi Geogràfica, 2016)
Aquest treball analitza les noves tendències en la creació i gestió d’informació geogràfica, per a l’elaboració de models inductius basats exclusivament en bases de dades geogràfiques. Aquests tipus de models permeten integrar grans volums de dades de característiques heterogènies, la qual cosa suposa una gran complexitat tècnica i metodològica. Es proposa una metodologia que permet conèixer detalladament la distribució dels recursos hídrics naturals en un territori i derivar nombroses capes d’informació que puguin ser incorporades dins d’aquests models «àvids de dades» (data-hungry). La zona d’estudi escollida per aplicar aquesta metodologia és la comarca de la Marina Baixa (Alacant), per a la qual es presenta un càlcul del balanç hídric espacial mitjançant l’ús d’eines estadístiques, geoestadístiques i Sistemes d’Informació Geogràfica. Finalment, totes les capes d’informació generades (84) han estat validades i s’ha comprovat que la seva creació admet un cert grau d’automatització que permetrà incorporar-les dins d’anàlisis de Mineria de Dades més amplis.