El patrimoni industrial com a dinamitzador del territori. El cas de l’ecomuseu La Farinera, de Castelló d’Empúries (Catalunya) - Prat, Josep Maria; Cànoves Valiente, Gemma (Documents d’Anàlisi Geogràfica, 2012)
Dins de l’actual entorn postfordista, el turisme industrial és una opció que s.està consolidant en el nostre país. Els ecomuseus en són una de les manifestacions principals, ja que engloben un conjunt d’elements (territori, patrimoni industrial, tasques i costums propis de la vida local), de manera que no només valoritzen el patrimoni, sinó que també difonen una nova cultura del desenvolupament sostenible del territori, on la memòria col·lectiva es converteix en el motor principal d’uns projectes desenvolupats amb la participació activa de la comunitat local com a element vertebrador, encara que amb importants dèficits econòmics. Aquest és el cas de l’ecomuseu La Farinera, de Castelló d’Empúries (Girona), que, situat en una zona amb molta afluència turística, la Costa Brava, actua com una petita oferta educativoturística, complementària, però que ajuda a reforçar el sentiment de pertinença a una comunitat i a revaloritzar-ne el patrimoni industrial, cultural i social.