Lloc, sentit de lloc i processos migratoris. Migració internacional des de la perifèria de la Ciutat de Mèxic - Mendoza, Cristóbal; Bartolo Ruiz, Diana (Documents d’Anàlisi Geogràfica, 2012)
Malgrat la gran atenció dedicada a la reflexió teòrica sobre el «lloc» i «el sentit de lloc» a la geografia, s’han realitzat pocs avenços metodològics, particularment de caràcter quantitatiu, per avaluar o mesurar el sentit de lloc. A més, l’ús del potencial analític d’aquests conceptes geogràfics per estudiar els processos migratoris ha estat poc freqüent. En aquest context, l’article proposa l’estudi del «lloc» i del «sentit de lloc» dels habitants de Valle de Chalco-Solidaridad, municipi de la perifèria de la ciutat de Mèxic, i relaciona el sentiment d’identitat territorial amb el projecte migratori d’aquestes persones. Per això, utilitza dades d’una enquesta de llars, representativa per al conjunt del municipi, complementada amb 31 entrevistes semiestructurades, realitzades a caps de llars seleccionats de l’enquesta. Entre les conclusions, ressalta que, al marge del sentiment de pertinença o fins i tot d’arrelament, la migració internacional sempre serà una opció, mentre els llocs no garanteixin oportunitats formals d’ocupació ni serveis per a la població.