Les accions del governador José de Barrasa en els litigis territorials amb França a Rio Muni - Vilaró i Güell, Miquel (Documents d’Anàlisi Geogràfica, 2012)
En el context immediat a la Conferència de Berlin de 1885, l’acord tàcit al qual finalment van arribar França i Alemanya de situar en el riu Campo el llindar de les fronteres mútues a la regió del Muni, fent cas omís de la feble sobirania que Espanya hi exercia, va donar lloc a nombrosos incidents entre Espanya i França, àdhuc després que totes dues «nacions amigues» pactessin un statu quo permanent, mentre no es resolgués per via diplomàtica el traçat definitiu de les seves fronteres. Tan sols l’actuació ferma d’alguns governadors atents a les instruccions del Comité Ejecutivo de la Sociedad Española de Africanistas y Colonistas va aconseguir posar fre a l’abrivament francès d’expulsar Espanya de la regió continental. El propòsit d’aquest article és destacar les actuacions decisives en un assumpte tan embolicat dutes a terme pel governador José de Barrasa y Fernández de Castro.