Indicació geogràfica de productes agrícoles: situació i perspectives per a les petites explotacions familiars del Brasil - Goulart Rocha, Fernando; Tulla, Antoni F. (Documents d’Anàlisi Geogràfica, 2015)
La indicació geogràfica és un mecanisme de protecció per als productes vinculats a zones geogràfiques específiques. Es tracta d’una estratègia dels productors agrícoles per tal d’aconseguir que la producció i la comercialització de la seva mercaderia continuï sent viable. La regió de Vale dos Vinhedos, a l’estat brasiler de Rio Grande do Sul, és la primera amb indicació geogràfica reconeguda. Actualment, al país hi ha trenta productes amb indicació de procedència i vuit amb indicació d’origen. L’expansió dels registres de certificació de productes agrícoles, principalment de les petites explotacions familiars, es considera una estratègia important per a la regeneració productiva i econòmica de les zones rurals. Per als petits productors, l’obtenció d’una indicació geogràfica es relaciona amb la bona reputació dels productes certificats entre els consumidors. En l’àmbit territorial, la indicació geogràfica ha contribuït a través de la governança cooperativa a la construcció de polítiques regionals de desenvolupament rural.