La construcció literària dels paisatges fronterers. Una reflexió a propòsit del Couto Mixto (Galícia i Portugal) - Paül Carril, Valerià; Trillo Santamaría, Juan Manuel (Documents d’Anàlisi Geogràfica, 2014)
Aquest article explora la construcció literària recent al voltant de l’antic Couto Mixto, una entitat geopolítica singular que va perviure fins a mitjan segle XIX a la frontera galaicoportuguesa. Des que va desaparèixer, es va produir un oblit progressiu de la seva existència, però, a les darreres dècades, emergeix una represa del Couto Mixto en què la literatura ha tingut un paper fonamental, d’aquí la pertinència del treball que es du a terme. Per enquadrar la recerca, es parteix d’un marc teòric que aglutina diverses concepcions sobre els paisatges fronterers. El cos central de l’article es dedica a l’anàlisi de textos a través de tres nuclis temàtics. Els resultats obtinguts són aleshores interpretats en relació amb la teoria. En aquest sentit, es conclou, d’una banda, que les obres analitzades possibiliten realitzar una extensió social del coneixement sobre la particularitat històrica del Couto Mixto i, de l’altra, que es construeixen discursos nous, fins i tot imaginats, que permeten fonamentar una alternativa a les narratives dominants imposades per l’estat nació.